Hoe herken je een traumatische bevalling?

Indien je merkt dat je 4 tot 6 weken na de bevalling nog steeds last hebt van:

  • herbeleving, nachtmerries/flashbacks van de (traumatische) bevalling
  • vermijdend gedrag, niet willen praten over de zwangerschap/bevalling of geen foto's willen zien
  • intense angst, hulpeloosheid of verschrikking als je aan je bevalling denkt
  • verhoogde prikkelbaarheid, kort lontje, concentratieproblemen of slaapproblemen
  • negatieve gedachtes en gevoelens over jezelf, anderen en de wereld

Als dit invloed heeft op je dagelijks leven, dan raad ik je aan om aan de bel te trekken en op zoek te gaan naar professionele hulp!

Een volgende bevalling

Het kan ook zijn dat je bij je vorige kindje een traumatische bevalling hebt gehad en hier niets meegedaan hebt. Dit komt vaak voor, je probeert de nare ervaring te vergeten of het zoveel mogelijk weg te drukken. Echter nu je weer zwanger wilt worden of bent, ga je straks weer een bevalling tegemoet. Het kan dan enorm lastig voor je zijn, je weet dat je weer moet bevallen. Je kan dan weer last krijgen van je traumatische bevalling en bijbehorende klachten. Het kan dan goed zijn om coaching of therapie te volgen om je traumatische bevalling te verwerken. Zodat je zonder de negatieve gevoelens en klachten je aankomende bevalling in kunt gaan en zonder zorgen kunt genieten van je zwangerschap.

Werkwijze

De behandeling start met een intake gesprek. Tijdens het intakegesprek worden je gegevens genoteerd, we bespreken je hulpvraag en je voorgeschiedenis. Wij stellen op basis van je hulpvraag een plan op waarbij rekening wordt gehouden met jouw behoeftes en wensen. Zo zorgen we ervoor dat niet alleen de therapie aansluit bij jouw klachten, maar vooral bij jou.

Er zijn verschillende methodes en technieken om een trauma te verwerken. Gesprekstherapie, EMDR, hypnose, acceptance en commitment therapie (ACT) en cognitieve gedragstherapie.

Maak een afspraak

Wil jij weten of therapie iets voor jou kan betekenen?

Neem dan met mij met ons op via:

06 510 38 258 of info@vrouwencoachlaura.nl

en maak een afspraak voor een gratis vrijblijvende kennismaking van een half uur.

 

Diana Koster over een traumatische bevalling