Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt hypnose ingezet op therapeutische basis bij diverse klachten. Het helpt je om snel inzicht te krijgen en is bij uitstek geschikt om je te ontspannen. Tijdens de behandeling wordt er gewerkt met een prettige ontspannen hypnotische staat, ook wel trance genoemd. Onder deskundige begeleiding komt er meer inzicht in onbewuste reacties, waardoor er meer controle mogelijk is over deze reacties. In tegenstelling tot wat veel mensen denken houdt de cliënt zelf altijd de regie en controle over het proces.

Wat is hypnose?

Onder hypnose wordt een staat van veranderd bewustzijn verstaan, een soort trance. Hypnose komt bij veel mensen in het dagelijks leven voor, de zogenoemde spontane hypnose. Dit ontstaat door een bepaalde mate van concentratie. Wanneer je bijvoorbeeld in je auto een route rijdt die heel bekend voor je is, kun je in soort trance raken en je ineens realiseren dat je al bijna thuis bent. Of wanneer je verdiept bent in een mooi boek of je favoriete serie. Dit verschijnsel heet alledaagse trance en is dus eigenlijk heel natuurlijk. Door deze geconcentreerde aandacht, maak je je als het ware los van je omgeving en ben je gericht op interne processen. Bij hypnose wordt veel gebruik gemaakt van ontspanningstechnieken en wordt een beroep gedaan op je voorstellingsvermogen.

Sommige mensen denken bij hypnose direct aan toneel hypnose, dat vooral bedoeld is voor (leed)vermaak. Heel anders is de therapeutische hypnose waarbij je juist alles altijd zelf in de hand houdt. Denk maar weer aan de trance tijdens een autorit; wanneer er iets onverwachts of gevaarlijks gebeurt tijdens de rit, dan ben je onmiddellijk weer alert en klaar om in te grijpen. Zo is het ook tijdens hypnotherapie. Wanneer je het nodig vindt, dan kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren. De therapeut is er helemaal voor jou en tijdens de therapie wordt er volledig afgestemd op jouw persoonlijke proces.

Voor wie is hypnotherapie geschikt?

Hypnotherapie is in te zetten op veel verschillende vlakken. Hierbij kun je denken aan:

  • Angsten
  • Hechtingsproblemen
  • Versterken van zelfvertrouwen
  • Verminderen van (onbegrepen) lichamelijke klachten
  • Verwerken van verlies of trauma
  • Verkrijgen van inzicht en bij levensvragen (Is dit nu alles? Wat wil ik nu echt met mijn leven?)

Iedere vorm van hypnose is eigenlijk zelfhypnose. De therapeut is er om je in trance te brengen en je te begeleiden. Jij bepaalt zelf hoe diep je wilt gaan.

Je kunt tijdens de trance op plekken komen binnen in jezelf waar je met je rationele bewustzijn geen toegang toe hebt. Je kunt tijdens de trance praten met de therapeut waardoor onbewuste processen bewust worden gemaakt. Zodra je weer uit trance komt kun je je alles herinneren wat je hebt ervaren en wat je hebt gezegd.

Door het positief beïnvloeden van fysiologische processen, wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangesproken. Daarom werken hypnotherapeuten in sommige gevallen ook samen met artsen waar het gaat om lichamelijke klachten, denk bijvoorbeeld aan prikkelbare darm syndroom. Hypnotherapeuten zijn opgeleid voor en gespecialiseerd in het werken met therapeutische hypnose. Om die reden worden hypnotherapeuten ingeschakeld bij zeer diverse klachten.